Zerdeçallı mercimek çorbası lokanta usulü nasıl yapılır?

Lokantalardaki o enfes kıvamı ve aromayı ev mutfağına taşıyan zerdeçallı mercimek çorbası, hem besleyici hem de pratik bir lezzet sunuyor. Un kavurma tekniği ve baharat dengeleriyle hazırlanan bu tarif, sıradan mercimek çorbalarına farklı bir soluk getiriyor.

23 Kasım 2025

Zerdeçallı Mercimek Çorbası: Lokanta Usulü Tarif


Lokantalarda yediğiniz o kıvamlı, lezzetli ve mis gibi kokan zerdeçallı mercimek çorbasını evde yapmak sandığınızdan daha kolay! İşte, püf noktalarıyla birlikte adım adım lokanta usulü zerdeçallı mercimek çorbası tarifi:

Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • Tuz ve karabiber
  • Limon dilimleri (servis için)

Yapılışı:


  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  • Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Unu ilave edip kokusu çıkana kadar 1 dakika kavurmaya devam edin.
  • Yıkanmış mercimeği, zerdeçalı, kimyonu, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Pişen çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin. Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip bir taşım kaynatın.
  • Çorbayı kaselere alıp, üzerine bir dilim limon sıkarak sıcak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Unu kavurma işlemi, çorbanın kıvamını arttırır ve lokanta usulü yoğunluk sağlar.
  • Zerdeçalı çorba kaynamaya başladıktan sonra eklemek, renginin ve aromasının daha canlı olmasını sağlar.
  • Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha derin ve zengin olacaktır.
  • Servis öncesi bir kaşık tereyağı eritip üzerine gezdirerek sunum yapabilirsiniz.

Bu tarifle, evinizde lokanta kalitesinde nefis bir zerdeçallı mercimek çorbası hazırlayabilir, sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;