Zerdeçallı Mercimek Çorbası: Lokanta Usulü Tarif
Lokantalarda yediğiniz o kıvamlı, lezzetli ve mis gibi kokan zerdeçallı mercimek çorbasını evde yapmak sandığınızdan daha kolay! İşte, püf noktalarıyla birlikte adım adım lokanta usulü zerdeçallı mercimek çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- Tuz ve karabiber
- Limon dilimleri (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince ince doğrayın, havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Unu ilave edip kokusu çıkana kadar 1 dakika kavurmaya devam edin.
- Yıkanmış mercimeği, zerdeçalı, kimyonu, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Pişen çorbayı blender ile pürüzsüz hale getirin. Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip bir taşım kaynatın.
- Çorbayı kaselere alıp, üzerine bir dilim limon sıkarak sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Unu kavurma işlemi, çorbanın kıvamını arttırır ve lokanta usulü yoğunluk sağlar.
- Zerdeçalı çorba kaynamaya başladıktan sonra eklemek, renginin ve aromasının daha canlı olmasını sağlar.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha derin ve zengin olacaktır.
- Servis öncesi bir kaşık tereyağı eritip üzerine gezdirerek sunum yapabilirsiniz.
Bu tarifle, evinizde lokanta kalitesinde nefis bir zerdeçallı mercimek çorbası hazırlayabilir, sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Afiyet olsun! |