Yeşil Mercimek Köftesi Yeşil mercimek köftesi, daha önce hiç yapmamış olsanız bile, ilk denemenizde harika sonuçlar elde edebileceğiniz bir tariftir. Mercimek köftesi yapmak gerçekten de çok kolaydır. Herhangi bir mercimek köftesi tarifini denerken, hatta tarifi kişiselleştirerek farklı lezzetler de yaratabilirsiniz. Yine de herkesin yapmış olduğu mercimek köftesi aynı değildir. Ne kadar olsa yemek yapmak tecrübe isteyen bir iştir. Yeşil mercimeğin anavatanı Orta Asya'dır ve kurak iklimleri sever. Mercimeğin yetişebilmesi için bulunduğu toprağın sıcak, hava koşullarının uygun, yetişebileceği yapıda toprak olması gerekir. Ülkemizde Sungurlu, Çorum, Yozgat, Sarıkaya, Zile, Konya, Tokat ve Ankara'da yetiştirilmektedir. Haziran sonunda Sungurlu ve Çorum'da, Temmuz ayı içinde ise diğer yörelerde hasat edilir. Yozgat, Sarıkaya ve Boğazlayan'da çıkan erken hasat ürünleri tercih edilmektedir. Son yıllarda yeşil mercimeğin verimliliğinin düşmesi ve böceklenmenin önüne geçilememesi neticesinde Kanada'dan ithal edilmektedir. Yeşil mercimek, baklagiller familyasına ait, ince yumuşak bir gövdeye sahip, ortalama 20 ile 70 cm boylarında olan, meyveleri disk biçiminde, yassı ve yuvarlak olan bir bitkidir. Bir kilogram yeşil mercimeğin bir kilogram et ile aynı eşdeğer besleyicilikte olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Bol karbonhidrat içermekle beraber, glisemik endeksi düşük olduğundan yeşil mercimek besleyici özelliğe sahiptir. A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, demir, kükürt, fosfor, klor, çinko, iyot, bakır gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Ancak korkmayın, kilo aldırmaz. Yeşil mercimeğin faydaları ise bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğu giderir, gözlere faydalıdır, kansızlığın giderilmesine katkı sağlar. Şeker hastalığının oluşmasının engellenmesine katkıda bulunur. Kaynatılıp suyu içildiğinde kas ağrılarının giderilmesini sağlar. Yeşil mercimek, bu faydalarının yanında birçok şekilde tüketilmektedir. Yeşil mercimek köftesi, sıcak sulu yemek, salata, zeytinyağlı yemek, börek içi gibi versiyonları ile mutfaklarınızın baş tacı olma özelliğini taşır. Yeşil mercimeğin sağlık açısından eşsiz birçok faydası bulunmaktadır. İster yeşil mercimekli köftesi yapın ister kırmızı mercimekli köftesi olsun, dikkat etmeniz gereken püf noktaları vardır. Paylaşarak okuyalım. Yeşil Mercimek Köftesinin Püf Noktaları
Yeşil Mercimek Köftesinin Malzemeleri
Salatası için
Yeşil Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır? İlk olarak, mercimeği yıkayıp, 10 dakika kadar haşlayalım. Hafif sulu bırakarak ocaktan alalım. Üzerine, yıkayıp süzülmüş bulguru ekleyip, tencerenin kapağını kapalı olarak, şişinceye kadar bekletelim. Diğer yandan ince ince kıyılmış soğanı bir tavaya alarak, sıvı yağda pembeleşene dek kavuralım. Üzerine salçasını, ince kıyılmış taze soğanı, maydanozu, kimyon ve tuzu da ekleyip, iki üç dakika hepsini birlikte soteleyip, ocaktan alarak, mercimekli bulgurun üzerine ekleyelim. Hazırladığımız harçtan parçalar kopartarak köfteler hazırlayalım. Servis tabağına köfteleri dizebiliriz. Salatası için, soğanları piyaz şeklinde doğrayıp, tuzla ovalayalım. Yıkayıp süzerek üzerine kıyılmış maydanoz, sumak, kimyon ve tuzu ilave ederek karıştıralım. Şık ve güzel yeşil mercimek köftelerimizi, kendimize ve misafirlerimize severek sunabiliriz. Afiyet olsun. |
Çağkan
26 Temmuz 2024 CumaYeşil mercimek köftesini yaparken mercimeğin suyunu tam olarak çekmemesi gerektigini söylemişsiniz. Ben bu kısımda hep sorun yaşıyorum, mercimeğin suyunu ne kadar bırakmam gerekiyor?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Çağkan,
Yeşil mercimek köftesi yaparken mercimeğin suyunu tam olarak çekmemesi gerektiğini belirttiğimizde, mercimeğin hafif sulu kalmasını kastetmiştik. Mercimek piştiğinde suyunu tamamen çekmemeli, hafifçe suyu kalmalı. Bu da yaklaşık olarak mercimeğin yüzeyinde bir parmak kalınlığında su kalması anlamına gelir. Bu sayede mercimekler hem daha kolay ezilir hem de köftenin kıvamı daha iyi olur. Umarım bu bilgi işine yarar! Kolay gelsin!