Yeşil Mercimek ve Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet limon suyu
Yapılışı:
- Yeşil mercimeği yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ile haşlayın. Mercimekler yumuşayınca ocaktan alın ve suyunu süzün.
- Haşlanmış mercimeği geniş bir kaseye alın ve üzerine bulguru ekleyin. Bulgurun mercimeğin sıcaklığıyla yumuşaması için 15-20 dakika bekletin.
- Soğanı rendeleyin veya ince ince doğrayın. Sarımsakları ezin. Maydanozu ince kıyın.
- Mercimek ve bulgur karışımına soğan, sarımsak, maydanoz, biber salçası, kimyon, pul biber, tuz ve karabiberi ekleyin.
- Limon suyunu ve sıvı yağın bir kısmını ekleyerek tüm malzemeleri iyice yoğurun. Eğer karışım çok kuruysa biraz daha sıvı yağ ekleyebilirsiniz.
- Karışımı buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Bu sayede köftelerin şekli daha kolay tutacaktır.
- Dinlenmiş karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizle köfte şekli verin.
- Köfteleri servis tabağına alın ve dilerseniz marul, domates, turp gibi yeşilliklerle süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde köfteler yumuşak olabilir.
- Bulgurun tam olarak yumuşaması için karışımı bekletmek önemlidir.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatırsanız, karışım ele yapışmaz.
- İsteğe bağlı olarak içine nane veya farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.
|