Şehriyeli Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı şehriye (arpa veya tel şehriye)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Limon ve kuru nane (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün ve bir kenara alın.
- Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayarak hazırlayın.
- Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını ekleyip ısıtın. Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, ardından doğranmış havuç ve patatesi ilave edin.
- Yıkanmış mercimeği tencereye ekleyin ve 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip kaynamaya bırakın.
- Çorba kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın ve mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Ayrı bir tavada tereyağını eritin, şehriyeyi ekleyip hafif renk alana kadar kavurun.
- Kavrulan şehriyeyi çorbaya ekleyin ve 5-10 dakika daha pişirin. Gerekirse su ekleyerek kıvamını ayarlayın.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya sebzeli şekilde de servis edebilirsiniz.
- Servis yaparken üzerine limon sıkıp kuru nane serperek sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayın, böylece çorbanın rengi daha berrak olur.
- Şehriyeyi ayrı olarak kavurmak, çorbaya lezzet ve kıvam katar.
- Et suyu kullanırsanız, çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
- Çorbayı blender'dan geçirirken sıcakken dikkatli olun, buharı yüzünüze gelmesin.
|