Sarılımsaklı mercimek çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir kış çorbası olan sarımsaklı mercimek, hem pratik hem de ekonomik bir tarif arayanlar için ideal. Kırmızı mercimeğin yumuşak dokusu, sarımsağın keskin aroması ve özel sosunun lezzetiyle sofraları şenlendiren bu çorba, özellikle soğuk günlerde içinizi ısıtacak.

23 Kasım 2025

Sarımsaklı Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 limonun suyu

Üzeri İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı nane

Yapılışı:

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
  • Soğanı küp küp doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın.
  • Havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alın, soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
  • Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Doğranmış havuç ve patatesi ekleyin, 2-3 dakika daha kavurun.
  • Mercimeği, kimyonu, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak suyu veya et suyunu ekleyin, kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısın, mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Pişen çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatın.

Sosu Hazırlama:

  • Küçük bir tavada tereyağını eritin.
  • Kırmızı toz biberi ve naneyi ekleyip 1-2 dakika kızdırın.
  • Hazırladığınız bu sosu çorbanın üzerine gezdirin.

Servis:

  • Çorbayı sıcak olarak servis edin, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Mercimeklerin çabuk pişmesi için önceden 30 dakika kadar ılık suda bekletebilirsiniz.
  • Çorbanın kıvamını beğeninize göre ayarlamak için su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Sosu hazırlarken tereyağının yanmamasına dikkat edin.
  • Dilerseniz çorbaya 1-2 yemek kaşığı bulgur da ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;