Salçalı mercimek çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Kırmızı mercimeğin besleyici lezzetini sofralara taşıyan bu çorba, salçanın derin aroması ve sebzelerin doğallığıyla hazırlanıyor. Üzerine gezdirilen biberli tereyağı ile hem görsel hem lezzet şöleni sunan tarif, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olmaya aday.
Salçalı Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 litre su
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün.
- Soğanı küp küp doğrayın, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip karıştırın.
- Yıkanmış mercimeği ilave edip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurun.
- Sıcak su veya et suyunu ekleyin, tuz ve baharatları ilave edin.
- Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin (isterseniz blender kullanmadan da servis edebilirsiniz).
- Küçük bir tavada tereyağını eritin, kırmızı toz biberi ekleyip 1 dakika kavurun.
- Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız biberli tereyağını gezdirip sıcak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayarak pişirme süresini kısaltabilirsiniz.
- Çorbayı blender ile çekmeden önce biraz soğumasını bekleyin.
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur.
- Servis sırasında limon sıkarak farklı bir lezzet katabilirsiniz.
|