Sade mercimek çorbası nasıl yapılır, tarif nedir?
Kırmızı mercimeğin lezzetini en yalın haliyle deneyimlemek isteyenler için pratik ve doyurucu bir çorba tarifi. Tencereye atılan her malzemenin birbiriyle uyumu, soğuk kış günlerini ısıtacak bir lezzet şöleni vaat ediyor.
Sade Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 6-7 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için, isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün ve bir kenara alın.
- Soğanı ince ince doğrayın. Havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Yıkanmış mercimeği tencereye ekleyin ve 1-2 dakika karıştırarak kavurun.
- Sıcak suyu veya et suyunu tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve kimyonu ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra blender ile pürüzsüz hale getirin. Kıvamı koyu gelirse biraz sıcak su ekleyip karıştırabilirsiniz.
- Un eklemek isterseniz, ayrı bir kasede 1 yemek kaşığı unu biraz soğuk su ile çırpın ve çorbaya yavaş yavaş ekleyip 5 dakika daha pişirin.
- Çorbayı sıcak servis yapın. İsterseniz üzerine limon sıkarak ve kıyılmış maydanoz serperek sunabilirsiniz.
Not: Çorbanın kıvamını kontrol ederek su miktarını ayarlayabilirsiniz. Daha kremamsı bir doku için patates miktarını artırabilirsiniz.
|