Pırasalı Mercimekli Börek Tarifi
Malzemeler (6-8 kişilik):
- 4 adet yufka
- 2 orta boy pırasa
- 1 su bardağı kırmızı mercimek (haşlanmış)
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 adet yumurta (üzeri için)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- Yarım demet maydanoz
Hazırlanışı:
1. İç Harcın Hazırlanması:
- Mercimeği 1,5 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün.
- Pırasaları ince ince doğrayıp bol suda yıkayın.
- Soğanı küp küp doğrayın.
- Tencereye zeytinyağını alıp soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.
- Pırasaları ekleyip yumuşayana kadar (yaklaşık 10 dakika) kavurun.
- Haşlanmış mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip 2-3 dakika daha karıştırın.
- Ocaktan alıp ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve soğumaya bırakın.
2. Böreğin Şekillendirilmesi:
- Yufkaları tezgaha serip her birinin üzerine sıvı yağ sürün.
- Yufkaları ikiye katlayıp rulo şeklinde sarın ve 4-5 cm genişliğinde kesin.
- Kesilen parçaları burgu şeklinde döndürerek yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine iç harcı eşit şekilde yayın.
3. Pişirme:
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
- Çıkarıp dilimleyerek sıcak servis yapın.
Not: İsteğe bağlı olarak üzerine çörek otu veya susam serpebilirsiniz. Afiyet olsun!
|