Mercimekli yaprak sarması nasıl yapılır, tarif nedir?

Geleneksel sarmalara sağlıklı bir alternatif arayanlar için kırmızı mercimek ve pirinçle hazırlanan nefis bir tarif. Asma yapraklarının içine doldurulan baharatlı mercimek harcı, zeytinyağlı sosla harmanlanarak kısık ateşte pişiriliyor. Vejetaryen mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bu sarmalar, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle öne çıkıyor.

23 Kasım 2025

Mercimekli Yaprak Sarması Tarifi


Mercimekli yaprak sarması, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatiftir. Özellikle vejetaryen beslenenler için ideal bir seçenek olan bu tarif, geleneksel sarma lezzetini mercimek ile buluşturuyor. İşte adım adım mercimekli yaprak sarması tarifi:


Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 paket salamura asma yaprağı (yaklaşık 40-50 adet)
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon suyu

Hazırlık Aşamaları:


  • Mercimeği yıkayıp, üzerini geçecek kadar su ile 10 dakika haşlayın. Haşlanan mercimeği süzün ve soğumaya bırakın.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın ve soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  • Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Ardından haşlanmış mercimek ve yıkanmış pirinci ekleyip 3-4 dakika karıştırarak pişirin.
  • Tuz, karabiber ve diğer baharatları ekleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Soğuyan karışıma ince kıyılmış maydanozu ekleyip iyice karıştırın.

Sarma İşlemi:

  • Asma yapraklarını sudan geçirip tuzunu alın. Yaprakların saplarını kesin.
  • Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde tezgaha yerleştirin. Alt kısmına 1 tatlı kaşığı harç koyun.
  • Yaprağın alt kısmını harcın üzerine katlayın, yanlarını içe doğru kapatıp sıkıca rulo şeklinde sarın.
  • Tüm yaprakları aynı şekilde sararak geniş bir tencereye sıkı bir şekilde dizin.

Pişirme:

  • Sarmaların üzerine 4 su bardağı sıcak su ve limon suyunu ekleyin.
  • Üzerine bir tabak kapatarak kısık ateşte 40-45 dakika pişirin.
  • Piştikten sonra oda sıcaklığında dinlendirip servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Sarmaları çok sıkı sardığınızdan emin olun, aksi halde dağılabilirler.
  • Pişirme suyuna 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı eklemek sarmaların daha lezzetli olmasını sağlar.
  • Dinlendikten sonra servis yapmak, sarmaların kıvamının oturmasına yardımcı olur.

Afiyet olsun! Bu tarifle hem hafif hem de besleyici bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;