Mercimekli Milföy Börek Tarifi
Malzemeler:
- 2 paket milföy hamuru (yaklaşık 12 yaprak)
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Üzeri için: 1 adet yumurta, çörek otu veya susam
Hazırlık Aşamaları:
1. Mercimek Haşlama:
- Mercimeği yıkayıp, 2 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 20-25 dakika). Suyunu süzüp kenara alın.
2. İç Harcı Hazırlama:
- Soğanı ince ince doğrayın. Tavada sıvı yağı ısıtıp soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika kavurun.
- Haşlanmış mercimeği, kimyon, kırmızı biber, tuz ve karabiberi ilave edip 3-4 dakika daha pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. İç harcın soğumasını bekleyin.
3. Milföy Hamurunu Hazırlama:
- Milföy hamurlarını oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin.
- Her bir milföy yaprağını tezgaha serip, üzerine soğuyan mercimekli harçtan 1-2 yemek kaşığı koyun.
- Hamuru rulo şeklinde sarın veya üçgen şekli vererek katlayın.
4. Pişirme:
- Fırını 180°C'de ısıtın.
- Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün, çörek otu veya susam serpin.
- 180°C fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
5. Servis:
- Fırından çıkan börekleri 5 dakika dinlendirdikten sonra sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Milföy hamurunun çok yumuşamaması için oda sıcaklığında bekletin.
- İç harcı soğutmadan milföye koyarsanız hamur eriyebilir.
- Daha lezzetli olması için iç harca bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz.
|