Mercimekli Milföy Börek Tarifi
Malzemeler:
- 1 paket milföy hamuru (yaklaşık 6 yaprak)
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Üzeri için: 1 yumurta sarısı, çörek otu veya susam
Mercimekli İç Harcının Hazırlanışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyerek haşlayın. Mercimekler yumuşayınca suyunu süzün.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış mercimeği, baharatları ve tuzu ekleyip 3-4 dakika karıştırarak pişirin.
- Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. İç harcı soğumaya bırakın.
Böreğin Şekillendirilmesi ve Pişirilmesi:
- Milföy hamurlarını buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletin.
- Her milföy yaprağını tezgaha serip, soğuyan mercimekli harçtan eşit miktarda paylaştırın.
- Hamurun kenarlarını içe doğru katlayarak sigara böreği şeklinde rulo yapın veya üçgen şeklinde katlayın.
- Börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam serpin.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika altın rengi alana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Mercimekli iç harcı tamamen soğumadan böreklere koymayın, aksi halde milföy hamuru yapışkan olabilir.
- Milföy hamurunu çok erken çıkarmayın, yoksa yapışıp açılması zorlaşır.
- Börekleri sıcakken servis yapın, daha lezzetli olacaktır.
Servis Önerisi:
- Sıcak veya ılık olarak yoğurt veya ayran eşliğinde servis edebilirsiniz.
|