Kırmızı Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber
- Limon suyu (isteğe bağlı)
- Marul, turşu ve limon (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeği ocaktan alıp üzerine bulguru ekleyin ve karıştırarak bulgurun mercimeğin sıcaklığıyla şişmesini sağlayın.
- Soğanı rendeleyip, zeytinyağı ile birlikte bir tavada hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğana salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Bu karışımı mercimek ve bulgur karışımına ekleyin.
- Kıyılmış maydanozu, kimyon, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip iyice karıştırın.
- Limon suyu ekleyip tekrar karıştırın (isteğe bağlı).
- Karışımı 15-20 dakika dinlendirin, ardından elinizi ıslatarak köfteleri şekillendirin.
- Servis tabağına alıp marul yaprakları, turşu ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri çok fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde köfteler yumuşak olabilir.
- Bulgurun iyice şişmesi için karışımı sıcakken bulgurla karıştırın.
- Köfteleri şekillendirirken elinizi ıslatmak yapışmayı önler.
- İsterseniz içine çiğ köfte baharatı veya nane ekleyerek farklı lezzetler deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun! |