Karamelize soğanlı mercimekli pilav nasıl yapılır?

Karamelize soğanın enfes aromasıyla zenginleşen bu mercimekli pilav, hem besleyici hem de lezzet dolu bir ana yemek alternatifi sunuyor. Pirinç ve yeşil mercimeğin mükemmel uyumu, baharatlarla dengelenerek sıcak bir sofra deneyimi vadediyor.

23 Kasım 2025

Karamelize Soğanlı Mercimekli Pilav Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet tavuk bulyon (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


  • Pirinci yıkayıp suda 15 dakika bekletin
  • Mercimeği yıkayıp ayrı bir kapta haşlayın
  • Soğanlar ince ince doğranır

Yapılışı:

  • Geniş bir tencereye zeytinyağını alın
  • Doğranmış soğanları ekleyip orta ateşte kavurun
  • Soğanlar pembeleşmeye başlayınca şekeri ekleyin
  • Soğanlar karamelize olana kadar (altın rengi) kavurmaya devam edin
  • Süzülmüş pirinci tencereye ekleyip 2-3 dakika daha kavurun
  • Haşlanmış mercimeği, tuzu ve baharatları ekleyin
  • Sıcak suyu (ve bulyonu) ilave edip karıştırın
  • Kaynayınca ocağın altını kısıp kapağını kapatın
  • Pirinç suyunu çekene kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika)
  • Ocaktan alıp 10 dakika dinlendirin
  • Servis yapmadan önce bir çatal ile karıştırın

Püf Noktaları:

  • Soğanları yakmamaya dikkat edin
  • Pilavı dinlendirdikten sonra karıştırın
  • İsteğe göre üzerine maydanoz serpebilirsiniz
  • Vejetaryenler için bulyon kullanmayın

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;