Hazır Yufkadan Mercimekli Haşhaşlı Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet hazır yufka
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 su bardağı haşhaş
- Yarım su bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 su bardağı su (yoğurtla karıştırılacak)
- 1 çay bardağı yoğurt
Hazırlık Aşamaları:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek şekilde su koyarak haşlayın. Mercimekler yumuşayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış mercimeği, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın. İç harcı soğumaya bırakın.
- Haşhaşı bir kasede ıslatın veya kuru olarak kullanabilirsiniz.
- Yoğurt ve suyu karıştırarak böreğin üzerine sürmek için hazırlayın.
Böreğin Yapılışı:
- Fırın tepsisini yağlayın veya pişirme kağıdı serin.
- Yufkaları tezgaha serip, her birinin üzerine sıvı yağ sürün.
- İlk yufkayı tepsiye serin, üzerine mercimekli harçtan yayın.
- İkinci yufkayı serip, haşhaşı eşit şekilde serpin.
- Üçüncü yufkayı kapatıp, bıçakla dilimleyin.
- Yoğurtlu karışımı böreğin üzerine sürün.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika pişirin, üzeri kızarınca alın.
Püf Noktaları:
- Mercimek içine isteğe bağlı kıyma veya baharat ekleyebilirsiniz.
- Haşhaş yerine çörek otu da kullanılabilir.
- Böreği sıcak veya ılık olarak servis yapın, yanında ayran veya çay ile sunun.
|