Haşlama Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı un (kıvam için)
- 1 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı (servis için)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Soğanı ince doğrayın, havuç ve patatesi küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
- Doğranmış havuç ve patatesleri ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Yıkanmış mercimeği, tuzu, karabiberi ve kimyonu ekleyip karıştırın.
- Üzerine 6 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp mercimek ve sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba pişerken, ayrı bir kasede unu biraz suyla açarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Çorbaya unlu karışımı yavaş yavaş ekleyip topaklanmaması için sürekli karıştırın.
- 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıp blender ile pürüzsüz hale getirin (isterseniz süzgeçten de geçirebilirsiniz).
- Limon suyunu ekleyip karıştırın.
- Servis sırasında, küçük bir tavada tereyağını eritip kırmızı pul biberi ekleyin ve çorbanın üzerine gezdirin.
- Sıcak olarak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri iyice yıkayın, böylece çorbanın rengi daha berrak olur.
- Çorbayı blender'dan geçirirken dikkatli olun, sıcak olduğu için buharı sizi yakabilir.
- Kıvamını beğenmezseniz, su ekleyerek veya biraz daha pişirerek ayarlayabilirsiniz.
- Tereyağlı sos, çorbaya lezzet katar, atlamayın!
|