Gaziantep'te mercimekli köfte tarifini nasıl yapabilirim?
Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinden mercimekli köfte, hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenek olarak sofraları süslüyor. Bu tarif, şehrin mutfak kültürünün en özgün örneklerinden birini evlerde nasıl hazırlayabileceğinizi adım adım anlatıyor.
Gaziantep Usulü Mercimekli Köfte Tarifi
Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan mercimekli köfte, hem besleyici hem de lezzetli bir atıştırmalıktır. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz geleneksel tarif:
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Zeytinyağı
- Limon suyu
Hazırlanışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın
- Haşlanan mercimeğin suyunu süzün ve sıcakken bulgurla karıştırın
- Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika bulgurun şişmesini bekleyin
- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın
- Taze soğan ve maydanozu ince kıyın
- Mercimek-bulgur karışımına tüm malzemeleri ekleyip yoğurun
- Zeytinyağı, limon suyu ve baharatları ilave edip tekrar yoğurun
- Kıvam alan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfte şekli verin
Püf Noktaları:
- Mercimekler çok fazla pişirilmemeli, dağılmamalı
- Bulgur mercimeğin sıcağıyla iyice şişmeli
- Köfte hamuru ele yapışmayacak kıvamda olmalı
- İsteğe bağlı olarak nar ekşisi veya sumak eklenebilir
Servis Önerisi:
- Marul yaprakları üzerinde servis yapabilirsiniz
- Yanında ayran veya cacık ile sunabilirsiniz
- Üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek servis edebilirsiniz
Afiyet olsun! |