Diyarbakır Usulü Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2-3 yeşil soğan (ince doğranmış)
- 1 limonun suyu
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, marul, turşu
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerine 2 su bardağı su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeğe bulguru ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika demlenmeye bırakın.
- Başka bir tavada zeytinyağını ısıtın, rendelenmiş soğanı pembeleşene kadar kavurun.
- Soğana salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurun, ardından kimyon, pul biber ve tuzu ilave edip karıştırın.
- Demlenmiş mercimek ve bulgur karışımına salçalı sosu ekleyip iyice yoğurun.
- Limon suyu, maydanoz ve yeşil soğanı ekleyip tekrar yoğurun, hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle şekil vererek köfteleri hazırlayın.
- Servis tabağına alıp marul yaprakları, nar ekşisi veya turşu ile süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde köfteler yumuşak olur.
- Bulgurun iyice demlenmesi için tencerenin kapağını sıkıca kapatın.
- Köfte hamurunun soğumasını bekleyip şekil verirseniz daha kolay olur.
- İsteğe bağlı olarak içine çiğ köfte baharatları da ekleyebilirsiniz.
|