Beş Kişilik Mercimekli Köfte Tarifi
Mercimekli köfte, hem sağlıklı hem de lezzetli bir Türk mutfağı klasiklerinden biridir. İşte beş kişilik mercimekli köfte tarifi için malzemeler ve adım adım yapılışı.
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan (rendelenmiş)
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz (damak zevkinize göre)
- 1 su bardağı sıcak su (gerekirse eklenir)
- Limon suyu (isteğe bağlı, servis için)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayın ve bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin. Orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika haşlayın, mercimekler yumuşayınca suyunu süzün.
- Haşlanmış mercimeği geniş bir kaba alın ve üzerine ince bulguru ekleyin. Karışımı bir kaşıkla karıştırarak bulgurun mercimekle bütünleşmesini sağlayın. Bu aşamada, bulgurun mercimeğin sıcaklığıyla yumuşaması için 10-15 dakika dinlendirin.
- Bir tavada sıvı yağı ısıtın, rendelenmiş soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından salçayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Bu karışımı mercimek ve bulgur karışımının üzerine ekleyin.
- Kıyılmış maydanozu, kimyon, kırmızı toz biber ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice yoğurun. Eğer karışım çok kuruysa, yavaş yavaş sıcak su ekleyerek kıvam almasını sağlayın. Karışımın ele yapışmayacak, ancak şekil alacak kıvamda olması gerekir.
- Karışımı elinizle sıkıp şekil vererek köfteleri hazırlayın. İsterseniz köfteleri uzun ince şekilde yapabilirsiniz.
- Hazırladığınız köfteleri bir servis tabağına dizin. Üzerine limon suyu gezdirip taze marul, domates veya turşu ile servis yapın. Afiyet olsun!
|