Arda'nın Mutfağı'nda Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz
- Karabiber
- Limon suyu (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşamaları:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar su ile tencerede haşlayın. Suyunu çekince ocaktan alın.
- Haşlanmış mercimeğin üzerine bulguru ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika demlenmeye bırakın.
- Soğanı ince ince doğrayıp, sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Demlenmiş mercimek ve bulgur karışımına kavurduğunuz soğanlı salçayı ekleyin.
- İnce kıyılmış maydanozu, baharatları ve tuzu ilave edip, iyice yoğurun.
- Limon suyu ekleyip tekrar karıştırın (isteğe bağlı).
- Hazır olan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle şekil vererek köfteleri hazırlayın.
- Servis tabağına alıp, marul yaprakları ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekler fazla pişerse köfte hamuru yumuşak olabilir, kıvamı için bulgur miktarını ayarlayabilirsiniz.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatmak işinizi kolaylaştırır.
- Dinlendirilmiş köfteler daha lezzetli olur, buzdolabında 1 saat bekletebilirsiniz.
|