Antep Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Limon suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar su ile haşlayın. Haşlanan mercimeğin suyunu süzün ve bir kenara alın.
- Bir kasede bulguru ıslatmak için sıcak su ekleyip 10 dakika bekletin.
- Tencereye sıvı yağı alıp, ince doğranmış kuru soğanı kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış mercimeği, ıslatılmış bulguru, kavrulmuş soğanlı salçayı, ince kıyılmış taze soğan ve maydanozu derin bir kaba alın.
- Baharatları, tuzu, nar ekşisini ve limon suyunu ekleyip iyice yoğurun. Gerekirse biraz su ekleyerek kıvamını ayarlayın.
- Hazırlanan karışımı buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenmiş karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, ıslak elle şekil vererek köfteleri hazırlayın.
- Servis tabağına alıp, marul yaprakları ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla pişirmemeye dikkat edin, aksi halde köfteler yumuşak olur.
- Köfte karışımını iyice yoğurarak kıvamının tutmasını sağlayın.
- Şekil verirken ellerinizi ıslatmak köftelerin yapışmasını önler.
|