Yeşil Mercimek Köftesi
Yeşil Mercimek Köftesi, daha önce hiç yeşil mercimek köftesi, yapmamış olsanız bile, ilk denemenizde sizde harika sonuçlar çıkarabilirsiniz. Mercimek köftesi yapmak gerçekten de çok kolaydır. Herhangi bir mercimek köftesi tarifini bakarken, hatta tarifin dışında farklı lezzetler de demek isteyebilirsiniz. Yine de herkesin yapmış olduğu mercimek köftesi aynı değildir.
Ne kadar olsa yemek yapmak tecrübe isteyen bir iştir. Yeşil mercimeğin, hangi yörelere ait olduğuna bakılırsa, mercimeğin anavatanı Orta Asya'dır. Kurak iklimleri sever. Mercimeğin yetişebilmesi için bulunduğu toprağın sıcak, hava koşullarının uygun, yetişebileceği yapıda toprak olması gerekir. Ülkemizde Sungurlu, Çorum, Yozgat, Sarıkaya, Zile, Konya, Tokat ve Ankara'da yetiştirilmektedir. Haziran sonunda Sungurlu ve Çorum, Temmuz ayı içinde ise diğer yörelerde çıkmaktadır. Yozgat, Sarıkaya, Boğazlayan'da çıkan erken hasat ürünleri tercih edilmektedir. Son yıllarda yeşil mercimeğin verimliliğinin düşmesi ve böceklenmenin önüne geçilememesi neticesinde Kanada'dan ithal edilmektedir. Yeşil mercimek, baklagiller familyasına ait, ince yumuşak bir gövdeye sahip, ortalama 20 ile 70 cm boylarında olan, meyveleri disk biçiminde, yassı ve yuvarlak olan bitkidir.
Bir kilogram yeşil mercimeğin, bir kilogram et ile aynı eşdeğer besleyicilikte olduğu uzmanlarca belirtilmektedir. Bol karbonhidrat içermekle beraber, glisemik endeksi düşük olduğundan yeşil mercimeğin besleyici özelliğine sahiptir.
A, B1, B2, C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, demir, kükürt, fosfor, klor, çinko, iyot, bakır, karbonhidrat açısından oldukça da zengindir. Ancak korkmayın, kilo aldırmaz. Yeşil mercimeğin faydaları ise bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluğu giderir, gözlere faydalıdır, kansızlığın giderilmesinde katkı sağlar. Şeker hastalığının oluşmasının engellenmesine katkıda bulunur. Kaynatılıp suyu içildiğinde kas ağrılarının giderilmesini sağlar. Yeşil mercimek, bu faydalarının yanında, birçok şekilde tüketilmektedir. Yeşil mercimek köftesi, sıcak sulu yemek, salata, zeytinyağlı yemek, börek içi gibi versiyonları ile mutfaklarınızın baş tacı olma özelliğini taşıyor. Yeşil mercimeğin sağlık açısından eşsiz birçok faydası bulunmaktadır. İster yeşil mercimekli köftesi yapın ister kırmızı mercimekli köftesi olsun, dikkat etmeniz gereken püf noktaları vardır. Paylaşarak okuyalım.
Yeşil Mercimek Köftesinin Püf Noktaları- Hepimizin bildiğidir ki, malzeme seçimi tüm tariflerin en önemli konusudur. Kaliteli malzeme kullanmazsak ne kadar özen göstersek de iyi bir sonuç ortaya çıkmayacaktır.
- İkinci dikkat edilecek konu ise mercimeği pişirdikten sonra ocaktan alma zamanıdır. İşte bu noktaya gelindiğinde dikkat edilecek şey, mercimeğin suyunu tamamen çekmemesi olacaktır. Zira hemen akabinde ekleyeceğimiz bulgur, mercimekte kalan suda demlenecektir. Eğer mercimeğin suyunu az da olsa bırakmazsanız, bulgurlar diri kalır, istenmeyen sonuç verebilir.
- Mercimek köftesi yapımının sonraki aşaması olan soğanın kavrulma işi de dikkatle yapılmalıdır. Eğer yağı yeterince kızdırmazsanız, soğan yağı emer ve şişer. Bu yüzden önce tavayı, sonra yağı kızdırdıktan sonra, ince kıyılmış soğanı eklemek gerekir.
- Bu işin püf noktalarından birisi de sebzelerin eklenme zamanıdır. Mercimek ve bulgur karışımını yeterince soğutmadan sebzeleri eklememek gerekir. Sıcak mercimekle sebzeler karıştırılacak olursa, sebzeler eriyecektir.
- Köfteleri kalıplarken dikkatli olmak hatta mümkünse güzel kek kalıplarından yararlanmak da servisi güzel gösterecektir.
Yeşil Mercimek Köftesinin Malzemeleri- 2 su bardağı yeşil mercimek
- 6 çay bardağı ince bulgur
- 2 adet orta boy soğan
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon ve tuz
- 1 demet taze soğan
- 1 adet kıyılmış maydanoz
Salatası için- 3 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- Yarım demet maydanoz ve tuz
Yeşil Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?
İlk öncelikle, mercimeğimizi yıkayıp, 10 dakika kadar haşlayalım. Hafif sulu bırakarak ocaktan alalım. Üzerine, yıkayıp süzülmüş bulgurumuzu ekleyip, tenceremizin kapağını kapalı olarak, şişinceye kadar bekletelim. Diğer yandan ince ince kıydığımız soğanımızı bir tavaya alarak, sıvıyağda pembeleşene dek kavuralım. Üzerine salçasını, ince kıydığımız taze soğanımızı, maydanozu, kimyon ve tuzu da ekleyip, iki üç dakika hepsini birlikte soteleyip, ocağımızdan alarak, mercimekli bulgurumuzun üzerine ekleyelim. Hazırladığımız harçtan parçalar kopartarak köfteler hazırlayalım. Servis tabağımıza köftelerimizi dizebiliriz. Salatasına gelince, soğanlarımızı piyaz şeklinde doğrayıp, tuzla ovalım. Yıkayarak ve süzerek üzerine kıydığımız maydanoz, sumak, kimyon ve tuzu ilave ederek, şık ve güzel yeşil mercimek köftelerimizi, kendimize ve misafirlerimize severek sunabiliriz.
Afiyet olsun.
21.01.2024 22:29:07
Yeşil Mercimek Köftesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|