20 Kişilik Mercimek Köftesi Tarifi
Malzeme Listesi
- 3 su bardağı kırmızı mercimek
- 4 su bardağı ince bulgur
- 2 büyük soğan (rendelenmiş)
- 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz (damak zevkine göre)
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 2-3 su bardağı sıcak su (gerekli miktarda)
Yapılışı
- Mercimekleri yıkayıp geniş bir tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimekleri süzmeden, sıcakken bulgurla birlikte derin bir kaba aktarın ve karıştırarak bulgurun şişmesini sağlayın.
- Rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış maydanozu, salçaları, baharatları, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyip iyice yoğurun.
- Kıvamı çok kuruysa, yavaş yavaş sıcak su ekleyerek ele yapışmayan, şekil alabilen bir harç elde edin.
- Hazırlanan karışımı buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
- Dinlenmiş karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, ıslak ellerle köfte şekli verin.
- Hazırladığınız köfteleri marul yapraklarıyla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Notlar
- Mercimek köftelerini daha lezzetli hale getirmek için içine çiğ köfte baharatı da ekleyebilirsiniz.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi sık sık ıslatmak, karışımın ele yapışmasını önler.
- 20 kişilik bu tarif, ortalama 50-60 adet köfte çıkmasını sağlar.
|