Soğanlı mercimekli pilav nasıl yapılır? hangi malzemeler gerek?

Hem besleyici hem de doyurucu bir lezzet arayanlar için soğanlı mercimekli pilav, mutfaklardaki yerini alıyor. Pirinç ve yeşil mercimeğin uyumu, soğanın kavrularak katıldığı bu tarif, hem pratik hem de ekonomik bir seçenek sunuyor. İster ana yemek ister yan lezzet olarak sofraları zenginleştirecek bu pilav, farklı baharatlarla kişiselleştirilebiliyor.

23 Kasım 2025

Soğanlı Mercimekli Pilav Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı veya ayçiçek yağı)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
  • 3 su bardağı sıcak su veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


1. Mercimek ve Pirinç Hazırlığı:

  • Mercimeği yıkayıp bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15-20 dakika bekletin.
  • Pirinci ayrı bir kapta yıkayın ve süzün, üzerine ılık su ekleyip 10-15 dakika bekletin, sonra süzün.

2. Soğanları Kavurma:

  • Bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını ekleyip ısıtın.
  • İnce doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.

3. Mercimek ve Pirinç Eklenmesi:

  • Süzülmüş mercimeği tencereye ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Pirinci de ekleyip birkaç dakika daha karıştırarak kavurun, pirinçler hafifçe saydamlaşana kadar devam edin.

4. Su ve Baharatların Eklenmesi:

  • Sıcak su veya et suyunu tencereye ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve isteğe bağlı kimyonu ilave edip karıştırın.

5. Pilavın Pişirilmesi:

  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatın.
  • Pilavı kısık ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
  • Pilav suyunu çektikten sonra ocağı kapatın, tencerenin altına havlu veya tahta bir destek koyup 10-15 dakika dinlendirin.

6. Servis:

  • Dinlenen pilavı bir kaşıkla karıştırıp servis tabağına alın, sıcak olarak tüketin.

İpuçları:

  • Mercimekleri önceden haşlayarak pişirme süresini kısaltabilirsiniz.
  • Pilavı daha lezzetli yapmak için tavuk suyu veya sebze suyu kullanabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak pilava doğranmış maydanoz veya nane ekleyerek servis edebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;