Salçalı Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
- Limon dilimleri (servis için)
Yapılışı:
- İlk olarak, kırmızı mercimeği yıkayıp süzün ve bir kenara alın.
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Soğanlar yumuşadıktan sonra domates ve biber salçalarını ekleyip kokusu çıkana kadar 1-2 dakika kavurun.
- Küp doğranmış patatesleri ve yıkanmış mercimeği tencereye ekleyip, malzemeleri birkaç dakika karıştırarak kavurun.
- Üzerine sıcak su veya et suyunu ekleyin. Tuz, karabiber, kimyon ve defne yaprağını ilave edip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte mercimek ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ara sıra karıştırarak dibinin tutmasını önleyin.
- Çorba piştikten sonra, dilerseniz bir blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya kıvamını bozmadan servis edebilirsiniz.
- Defne yaprağını çıkarıp, çorbayı kaselere alın. Üzerine limon sıkarak sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Çorbayı daha kıvamlı yapmak isterseniz, pişirme süresini biraz uzatabilir veya su miktarını azaltabilirsiniz.
- Servis sırasında üzerine nane, pul biber veya zeytinyağı gezdirerek lezzetini artırabilirsiniz.
- Patateslerin çok dağılmaması için fazla karıştırmamaya özen gösterin.
Afiyet Olsun!
|