Malatya Usulü Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2-3 dal taze soğan (ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerine 2 su bardağı su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeğin üzerine bulguru ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika bulgurların şişmesi için bekletin.
- Rendelenmiş soğanı, salçaları, baharatları ve sıvı yağı ekleyip iyice yoğurun.
- Kıyılmış maydanoz, taze soğan ve limon suyunu ilave ederek tekrar yoğurun.
- Hazır olan köfte harcını ıslattığınız avuç içinde şekil vererek köfteleri hazırlayın.
- Servis tabağına alıp marul, turp veya limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekler çok fazla su kaldırmaz, bu nedenle su miktarını iyi ayarlayın.
- Köfte harcı ele yapışmıyorsa kıvamı iyidir, yapışıyorsa biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
|