Havuçsuz patatesli mercimek çorbası nasıl yapılır?

Lezzetli ve besleyici bir çorba arayanlar için havuç kullanmadan hazırlanan pratik bir patatesli mercimek çorbası tarifi. Kırmızı mercimeğin protein değeriyle patatesin doyuruculuğunu birleştiren bu tarif, sadece 25 dakikada sofralarınızı renklendirecek.

23 Kasım 2025

Havuçsuz Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)
  • 1 adet soğan (küp doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 litre sıcak su veya et suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz (damak zevkine göre)
  • 1 limonun suyu (servis için)
  • Bir tutam kuru nane (servis için)

Yapılışı:


  • İlk olarak, kırmızı mercimeği yıkayın ve süzün. Patatesleri soyup küp küp doğrayın, soğanı da ince doğrayın.
  • Bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
  • Sarımsakları ekleyip bir dakika daha kavurun, ardından domates salçasını ilave edin ve kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • Mercimek ve doğranmış patatesleri tencereye ekleyin, baharatları (kırmızı toz biber, kimyon, karabiber) ve tuzu ilave edip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
  • Sıcak suyu veya et suyunu tencereye dökün, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve mercimekler ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Çorba piştikten sonra, dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya olduğu gibi servis edebilirsiniz. Kıvamını ayarlamak için gerekirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Servis yapmadan önce limon suyu ekleyip karıştırın. Kuru naneyi üzerine serperek sıcak servis yapın. Afiyet olsun!

İpuçları:

  • Çorbayı daha kremalı yapmak isterseniz, pişirdikten sonra biraz süt veya krema ekleyebilirsiniz.
  • Baharatları kişisel tercihinize göre artırabilir veya azaltabilirsiniz; örneğin, biraz kekik eklemek de lezzet katabilir.
  • Eğer çorba çok koyu olursa, pişirme sırasında azar azar sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlayın.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Pane Mercimek Köftesi
Pane Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Havuçlu Mercimek Köftesi
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Bulgursuz Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
Cevizli Mercimek Köftesi Tarifi ve Malzemeleri
;