Havuçsuz Patatesli Mercimek Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 adet orta boy patates (küp küp doğranmış)
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 litre sıcak su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz (damak zevkine göre)
- 1 limonun suyu (servis için)
- Bir tutam kuru nane (servis için)
Yapılışı:
- İlk olarak, kırmızı mercimeği yıkayın ve süzün. Patatesleri soyup küp küp doğrayın, soğanı da ince doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alın ve orta ateşte ısıtın. Soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip bir dakika daha kavurun, ardından domates salçasını ilave edin ve kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Mercimek ve doğranmış patatesleri tencereye ekleyin, baharatları (kırmızı toz biber, kimyon, karabiber) ve tuzu ilave edip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Sıcak suyu veya et suyunu tencereye dökün, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve mercimekler ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Çorba piştikten sonra, dilerseniz blender ile pürüzsüz hale getirebilir veya olduğu gibi servis edebilirsiniz. Kıvamını ayarlamak için gerekirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Servis yapmadan önce limon suyu ekleyip karıştırın. Kuru naneyi üzerine serperek sıcak servis yapın. Afiyet olsun!
İpuçları:
- Çorbayı daha kremalı yapmak isterseniz, pişirdikten sonra biraz süt veya krema ekleyebilirsiniz.
- Baharatları kişisel tercihinize göre artırabilir veya azaltabilirsiniz; örneğin, biraz kekik eklemek de lezzet katabilir.
- Eğer çorba çok koyu olursa, pişirme sırasında azar azar sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlayın.
|