2 Bardak Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz (damak tadınıza göre)
- 1 demet maydanoz
- 2-3 adet taze soğan (isteğe bağlı)
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Mercimekleri yıkayıp bir tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimekleri süzmeden, sıcakken bulgurla birlikte derin bir kaseye alın ve karıştırın. 15-20 dakika dinlendirin.
- Bu sırada ince doğranmış soğanı sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun, salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Kavrulan soğanlı salçayı, baharatları, tuzu, ince kıyılmış maydanozu ve taze soğanı mercimek-bulgur karışımına ekleyin.
- Limon suyunu da ilave edip tüm malzemeleri iyice yoğurun. Eğer çok kuruysa biraz sıvı yağ veya su ekleyebilirsiniz.
- Hazır olan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle şekil vererek köfteleri hazırlayın.
- Servis tabağına alıp marul, turp veya limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekler çok fazla su çektiği için haşlama suyunu kontrollü ekleyin, aşırı sulu olmamalı.
- Köfte karışımını dinlendirirken üzerini streç filmle kapatırsanız daha iyi kıvam alır.
- Baharatları damak tadınıza göre artırıp azaltabilirsiniz.
|